Munkanélküliség, hajléktalanság, öngyilkosság - Pszichiátriai eset van, kezelés nincs

Egymillió embernek vannak alkoholproblémái, mintegy százezer a skizofrének, ugyancsak százezer a mániás depressziósok száma és mellettük mintegy félmillió ember mutat másféle pszichiátriai tüneteket.
2006.02.03 07:00, Forrás: Népszabadság

Becslések szerint ma minden negyedik honfitársunk pszichés problémákkal küzd, de a betegek jelentős része el sem jut a szakemberekhez, s a diagnosztizált eseteknek is legalább a fele kimarad az ellátásból.

Gyógyszeres kezelés nélkül a magyar egészségügyet elég nehéz megúszni - mondja ironikusan Németh Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöki várományosa. Ezzel arra utal, hogy Magyarországon elsősorban a gondozás, a betegek nyomon követése megoldatlan, a pszichoterápiai gyógymód a finanszírozás gondjai miatt szinte ismeretlen: az ellátás az ország jelentős részén mindössze a gyógyszerek felírásából áll. A helyzet kiábrándító: hiányzik a minimálisan szükséges pszichiáterek fele, a krónikus ellátás és a gondozás szinte teljességgel megoldatlan, az intézményi helyekre pedig akár nyolc-tíz évet is várni kell.

Mintegy nyolcszáz pszichiáter hiányzik a rendszerből. Vannak országrészek, ahol egyetlen szakember legfeljebb egy gyakornokkal lát el akár egy egész megyét. Ilyen például Borsod, ahol egészen tragikus a helyzet - mondja Németh Attila, aki szerint a rászorulóknak esélyük sincs eljutni a megfelelő kezelést adó helyekre.

A legnagyobb gond az, hogy aktív kórházi ágyakat foglalnak el ezek a betegek, ahelyett, hogy gondozó intézményekbe kerülnének. Egy idős, demens betegnek csak az idősotthonban, vagy egy hagyományos kórházi ágyon jut hely, de például egy krónikus skizofrén páciensnek is nyolc-tíz évet kell várnia, hogy egy ápolási helyre bejusson - mondja a pszichiáter.

A betegek hozzátartozóit tömörítő szervezet vezetője, Molnár István szerint újabb gond, hogy még a családok, vagy segítők sem igen kapnak támogatást, s így mind több beteg marad magára.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Indololatlanul szenvednek a betegek - kevés a pénz a fájdalomcsillapításra Nem érzi jól magát? Váljon el! - tartós betegséget is okozhat a rossz párkapcsolat Szenvedélybetegség és függőség: ez a szerelem? Európa beteg! - itt a vég, az Uniónak annyi?

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.