Orosz József médiatörvényt sértett - Pert nyert a Fidesz az ORTT ellen

A tényszerű és tárgyilagos tájékoztatás követelményének megsértése miatt a Fővárosi Bíróság első fokon megváltoztatta az Országos Rádió és Televízió Testülete korábbi határozatát.
2005.10.27 14:37, Forrás: Magyar Nemzet

A bírósági ítélet megállapítja, hogy a műsorszolgáltató - a Magyar Televízió 2004. október 4-i Nap-kelte című műsora - megsértette a médiatörvény 4. § (1)-ban meghatározott, a tényszerű és tárgyilagos tájékoztatásra vonatkozó követelményét azzal, hogy a Keresztűz című műsorszámban, amelynek vendége Áder János volt, a műsorvezető, Orosz József pontatlanul idézte Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének Soltvadkerten egy nappal korábban elhangzott beszédét.

Vétett Orosz József a tárgyilagosság követelménye ellen is azzal, hogy azt állította, a Fidesz elnöke úgy nyilatkozott, hogy "a Gyurcsány-kormány nem a magyar emberek kormánya". Ezzel szemben Orbán Viktor azt mondta, hogy a Gyurcsány-kormány programja nem a magyar emberek programja. Mindemellett Orosz József a közszolgálati hírműsorban megengedhetetlenül saját véleményt fogalmazott meg.

A bíróság álláspontja szerint Orosz József ugyancsak megsértette a médiatörvény 4 § (1) szakaszát azzal, hogy véleményt megfogalmazva zárta le az Áder Jánossal folytatott beszélgetést, és nem adott lehetőséget a frakcióvezetőnek a reflektálásra.

A Nap-kelte szóban forgó műsorát egyébként az ORTT Panaszbizottságának Molnár Péter vezette tanácsa egyhangúlag elmarasztalta a médiatörvény 4. § (1) megsértése miatt. Ezt a döntést változtatta meg többségi szavazattal az ORTT Testülete, és a médiahatóság utóbbi határozatát változtatta meg a Fővárosi Bíróság.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Panaszbizottság vizsgálta a Nap-kelte műsorát Törvényt sértett a Nap-kelte híradója Kedden döntenek a Nap-kelte sorsáról

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.