Egyre kevesebb szülés, egyre több császármetszés

Egy friss tanulmány arra világít rá, hogy az első császármetszés megnöveli a második szülés veszélyeit.
2005.01.23 12:17, Forrás: MNO - Szilágyi Kata

A császármetszés valószínűleg világszerte a leggyakoribb műtét. Elsősorban az ipari országokban dönt egyre több nő a szülés ezen módja mellett. Németországban már a terhes nők negyede.

Az első császármetszés megnöveli a valószínűségét, hogy a következő szülésnél drámai lesz az operáció - számol be egy friss tanulmányról a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ennek elkerülése érdekében 20 éve fáradoznak azon szakértők, hogy a császármetszések számának emelkedését megfékezzék. Egyebek között megpróbálták arra ösztönözni a nőket, hogy egy ilyen beavatkozás után a második terhességüknél a természetes szülést válasszák, mert az kevésbé veszélytelen.

46 ezer nő közül - akik az első terhességüknél császármetszéssel hozták világra gyermeküket - körülbelül 16 ezer eleve egy második császár mellett dönt, holott lehetséges lenne a természetes szülés is. Körülbelül 18 ezer nő próbálkozik meg a természetes szüléssel, 12 ezer nő pedig orvosi okok miatt szül újra császármetszéssel.

124 nőnél, aki a természetes szülést választotta, megsérült a méhfal, ami az első császármetszés miatt forradás következménye. Ez a komplikáció az operatív beavatkozásoknál nem egyszer felmerül. A második gyerek érkezésekor természetes szülés alatt oxigénhiány lép fel az agyban, aminek hét esetben a méhfal szakadás az oka. Így könnyen lehet, hogy a második gyerek meghal.

Császármetszés után közel tízszer gyakoribb a lázas szövődmények előfordulása és az anyai halálozás, mint szövődménymentes hüvelyi szülések után. Ha először császárral szül egy nő, akkor ezután mindig ezt a módot választja majd - ez a végkövetkeztetés vonható le a tanulmányból.

Az elkövetkezendő évben mind világosabbá válnak a természetes szülés hátrányai is, legalábbis néhány esetben. Elsősorban például a hólyagfájdalom és a nemi vágy csökkenése. A nők ma már egyre kevesebb gyermeket hoznak világra, a terhességnél ezért is döntő fontosságú, hogy miként döntenek a második szülésnél.

Hazánkban például még sohasem született olyen kevés gyermek egy év alatt, mint tavaly. A KSH adatai szerint 2004. január és október között 79 ezer csecsemő látta meg a napvilágot: 950-nel (1,2 százalékkal) kevesebb, mint 2003 hasonló időszakában. A csökkenést a gyermekvállalási kedv visszaesése okozza.

Eddig az 1999-es év volt a negatív rekord, akkor 94 645 újszülöttet regisztráltak. Ez azt jelenti, hogy a szülőképes korban lévő nők átlagosan 1,29 utódot vállaltak. 2003-ban kettővel több gyermek született, ekkor azonban már csak 1,28 baba jutott egy asszonyra.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Történelmi minimumra csökkent a születések száma

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.