Princz Gábor, a Postabank egykori elnöke Bokros Lajost hibáztatja

Az emlékezetes: 1997. február 27-i bankpánikról Princz kijelentette: az ekkor bekövetkezett hetvenmilliárd forintos betétkivonás tényét csak az év nyarán hozták nyilvánosságra.
2004.11.24 07:58

Megváltozott a Horn-kormány idején bevezetett Bokros-csomag hatására az akkori gazdasági környezet, az adósok jelentős része rosszabb pénzügyi helyzetbe került, és ez átalakította a Postabank jövedelmezőségét - vallotta Princz Gábor, a pénzintézet egykori elnöke az ellene és társai ellen indított büntetőügy tegnapi tárgyalásán.

Az emlékezetes: 1997. február 27-i bankpánikról Princz kijelentette: az ekkor bekövetkezett hetvenmilliárd forintos betétkivonás tényét csak az év nyarán hozták nyilvánosságra. - A további pánik elkerülése miatt, kormányzati kérésre, addig mindössze harmincmilliárdos tőkevesztésről nyilatkoztam - tette hozzá. Princz a tárgyaláson tagadta, hogy irányítása alatt elmaradt volna a kockázatos hitelek fedezetéül szolgáló céltartalékképzés, és nem ismerte el a különösen nagy vagyoni hátrány okozását sem. - Az összes felettes szerv tudott a bank vezetésének minden döntéséről, és a könyvvizsgálók állapították meg a céltartalékot - nyilatkozta a volt elnök.

Ismeretes: Princz Gábor és hat vádlott-társa a pénzintézetnél a Horn-kormány idején keletkezett 153 milliárd forint vagyonvesztés miatt több mint 36 milliárd forintos hűtlen kezelés vádjával állt a Fővárosi Bíróság Diós Erzsébet vezette tanácsa elé. A vádirat szerint Princz és társai tevékenységükkel sorozatosan megtévesztették a tulajdonos magyar államot és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot, és jól prosperáló bank látszatát keltették.

A tőkepiaci felügyelet a pánik után készült, a tárgyaláson felolvasott jelentése szerint az ügyfelek rohama után az egyetlen járható út a pénzintézet 12-15 milliárd forintos állami konszolidációja lett volna. A hatóság akkor a bank menedzsmentjének teljes cseréjét is javasolta. A bíróság pénteken Varga Iván egykori vezérigazgató-helyettest hallgatja meg.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Bárándy Péter védi Princz Gábort? Princz-per: "Teljesen vagyontalan vagyok, a pénzemet gyerekeimre költöm" A Princz-ügy folytatódik - Tárgyalás kedden Princz ősszel bíróság elé áll hűtlen kezelés miatt Vádat emeltek Princz Gábor és társai ellen A rendőrség vádemelést javasol Princz Gábor ügyében Az ügyészségi nyomozás megszüntetését kéri Princz ügyvédje

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.