Fegyverkezés

Lengyel nemzetvédelmi miniszter: Varsót a Patriot-ütegeken alapuló rakétavédelmi rendszer fogja védeni

A történelemben először.

2023.10.05 18:11MTI

Varsót a történelemben először a Patriot-ütegeken alapuló rakétavédelmi rendszer fogja védeni - jelentette be csütörtökön Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A tárcavezető a varsói Bemovo negyedben működő katonai repülőtéren találkozott a 37. légvédelmi rakétaszázad tűzcsoportjának katonáival, ezt követően a sajtókonferencián közölte: az egység péntektől kezdi el varsói szolgálatát a Patriot rakétavédelmi rendszer elemeinek használatával.

"Először a történelemben Varsó rakétavédelmet kap" - jelentette ki Blaszczak, felidézve: a főváros korábban már megújította több évig felfüggesztett légvédelmét.

Michal Marciniak dandártábornok, a lengyel védelmi tárca lég- és rakétavédelmi megbízottja a sajtókonferencián közölte: a 37. rakétavédelmi század tűzcsoportja "konkrét, valódi forgatókönyveken alapuló harci feladatot" kapott, mégpedig Varsó védelmét a taktikai ballisztikus rakéták fenyegetésétől.

Az alakulat a közeljövőben minősítésen fog átesni, majd állandó harci szolgálatba lép, védve a főváros lakosságát és kritikus infrastruktúráját" - mondta el a dandártábornok.

A lengyel hadsereg számára 2018-ban rendeltek meg 16 indítóállásból álló, két korszerű amerikai Patriot-üteget, amelyek közül az elsőt már beillesztették a lengyel légvédelmi rendszerbe, a második szállítását az idei év végéig fejezik be. Blaszczak szeptember elején további hat üteg beszerzéséról szóló, 2026-2029-ben teljesítendő szerződést írt alá az amerikai partnerekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.