Háború

A Kreml nem aggódik a Putyin elleni elfogatóparancs miatt

Elképzelhetetlen, hogy bármelyik ország érvényesíteni merje - mondta Dmitrij Peszkov

2023.05.11 14:06ma.hu

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a kollektív Nyugat bábja, és Oroszország nehezen tudja elképzelni, hogy bármelyik ország érvényt merjen szerezni az ítéletének egy szuverén atomhatalom ellen - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy szerdai interjúban.

Az ATV boszniai szerbiai portál a Vlagyimir Putyin elnök és Maria Lvova-Belova gyermekjogi biztos elleni vádakról kérdezte Peszkovot. A Nemzetközi Büntetőbíróság elődje a volt Jugoszláviában háborús bűnöket vizsgáló ad-hoc törvényszék volt, amely aránytalanul nagy mértékben a szerbeket vette célba.

Az ICC-parancs "gyakorlatilag azt jelenti, hogy lehetnek olyan államok, amelyeknek nincs szuverenitásuk, és úgy gondolhatják, hogy érdekükben áll cselekedni a parancs alapján, ha lehetőségük lesz rá" - mondta Peszkov az ATV-nek. "De nehezen tudom elképzelni, hogy bárki is merne cselekedni az orosz elnökkel szemben az elfogatóparancs alapján".

"Ez elképzelhetetlen" - tette hozzá, megjegyezve, hogy Oroszország "a világ egyik legnagyobb országa és az egyik legnagyobb atomhatalom".

Elismerve a boszniai szerbek "nagyon fájdalmas" tapasztalatait a hágai székhelyű törvényszékkel kapcsolatban, Peszkov megjegyezte, hogy Oroszország nem írta alá a Római Statútumot, és nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróságot.

"A jelenlegi körülmények között ezt a testületet valójában a kollektív Nyugat bábjának tekintjük, amelyet arra használ, hogy nyomást gyakoroljon országunkra. De nem fognak sikerrel járni" - mondta Putyin szóvivője.

Moszkva több ezer lakost evakuált Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon - négy olyan régió, amely tavaly szeptemberben elsöprő többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott - harci zónáiból, mivel szerintük az ukrán erők szándékosan lövik a civileket, gyakran a NATO által szállított fegyverekkel.

Márciusban a kijevi kormány állításaira támaszkodva az ICC erre a tényre hivatkozva azt állította, hogy Putyin és Lvova-Belova felügyelte a gyermekek "jogellenes deportálását" és "jogellenes áthelyezését" "Ukrajna megszállt területeiről".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.