Háború

Kína szerint a NATO veszélyezteti a világbékét

A pekingi külügyminisztérium azzal vádolta az Egyesült Államok vezette blokkot, hogy "konfliktusokat teremt és háborúzik".

2022.07.07 11:31ma.hu

Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei konfliktusok generálával és háborúk kirobbantásával aláássák a világbékét, Washington önző érdekeit szolgálják világszerte ártatlan civilek kárára - állította a kínai külügyminisztérium.

"A NATO története a konfliktusok kirobbantásáról és a háborúk fenntartásáróé szól.... , önkényes háborúk indításáról és ártatlan civilek megöléséről, mind a mai napig" - mondta szerdán a kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian újságíróknak. "A tények bebizonyították, hogy nem Kína az, amely rendszerszintű kihívást jelent a NATO számára, hanem a NATO az, amely fenyegető rendszerszintű kihívást jelent a világbéke és a világbiztonság számára"."

Zhao egy héttel azután tette megjegyzéseit, hogy a NATO először emelte ki Kínát stratégiai prioritásként és a nyugati érdekek "kihívásaként".

"Kína jelentősen növeli katonai erőit, beleértve a nukleáris fegyvereket is, terrorizálja szomszédait, fenyegeti Tajvant ... fejlett technológiával figyeli és ellenőrzi saját állampolgárait, és orosz hazugságokat és dezinformációt terjeszt" - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár múlt szerdán.

A NATO és Kína közötti feszültség azóta fokozódott, hogy Oroszország februárban támadást indított Ukrajna ellen. Peking, amely elutasította, hogy csatlakozzon az Egyesült Államok vezette, Oroszország megbüntetésére és elszigetelésére irányuló kampányhoz a konfliktus miatt, azt sugallva, hogy a NATO provokálta a válságot.

A múlt heti spanyolországi NATO-csúcstalálkozón Antony Blinken amerikai külügyminiszter azzal vádolta Kínát, hogy "a szabályokon alapuló nemzetközi rend aláásására törekszik". Zhao szerdán erre úgy reagált, hogy "az úgynevezett szabályokon alapuló nemzetközi rend valójában egy maroknyi ország által alkotott családi szabály, amely az USA önérdekeit szolgálja".

Az USA "csak úgy tartja be a nemzetközi szabályokat, ahogyan azt jónak látja" - tette hozzá, és a NATO-n keresztül igyekezett "felpörgetni a Kínával való versenyt és szítani a csoportos konfrontációt".

A Washington és Peking közötti legutóbbi oda-vissza csatározás mindössze néhány nappal azelőtt történt, hogy Blinken a tervek szerint találkozik Vang Ji kínai külügyminiszterrel. A két főmegbízott a tervek szerint szombaton tárgyal, amikor a külügyminiszterek a G20-ak indonéziai csúcstalálkozójára gyűlnek össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.