Ukrajnai háború

Varsó: a hágai bíróság ügyésze sürgős lépéseket helyezett kilátásba a háborús bűntettek miatt

Az ukrajnai háború történései miatt "nagyon sürgős, konkrét lépéseket" kell tenni.

2022.03.16 19:26MTI

Az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményekre reagáló sürgős lépéseket helyezett kilátásba szerdai lengyelországi sajtóértekezletén Karim Khan, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze.

Az ügyész Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter és egyben főügyész kíséretében látogatott a Medyka lengyel-ukrán határátkelő közelében létesített egyik befogadóközpontba.

A Ziobróval közös sajtóértekezleten Karim Khan közölte: találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, valamint Irina Venediktova ukrán főügyésszel.

Az ukrajnai háború történései miatt "nagyon sürgős, konkrét lépéseket" kell tenni, és "bebizonyítani, hogy a jogállamiság nem csak elvont dolog" - jelentette ki a hágai ügyész.

Felidézte: a háború kitörése, február 24-e után 48 órán belül 41 állam az ICC-hez fordult az ukrajnai nyomozás gyors elindítását kérve.

"Senki nem irányíthatja a rakétákat civilek ellen, a civil épületeket védeni kell, a háborús foglyokkal a nemzetközi joggal összhangban kell bánni (...) nincs helye semmilyen, a gyermekek ellen irányuló, illetve nemi, faji alapon elkövetett bűntetteknek" - jelentette ki.

Elmondta: elindította az ICC eljárását, mert "nagyon határozottan látja, hogy valóban elkövettek büntetőjogi felelősség alá eső cselekményeket", amelyek - mint megjegyezte - a konfliktus minden felét érintik.

Zbigniew Ziobro a sajtókonferencián azon reménységének adott hangot, hogy az eljárás, ezen belül a bizonyítékok gyűjtése a bűnösök törvényszék elé állításával ér majd véget.

Közölte: a hágai nyomozást támogató, lengyel eljárásban a hatóságok már több, mint 300 tanúvallomást gyűjtöttek össze, és fénykép- illetve filmfelvételeik is vannak.

Az ICC március 2-án indított eljárást az Ukrajnában elkövetett lehetséges háborús bűntettek ügyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.